Front Board www.emsien3.com/челни-дъски by EMSIEN-3
Eh taj celulit!!
04/03/2015
Nešto novo
18/03/2015

AHA, BHA, PHA

U zadnjih nekoliko godina jako su popularni tretmani koji u sebi sadrže kiseline čija je uloga ista; sve se one koriste za poboljšanje izgleda kože – smanjenje bora, zaglađivanje kože, rješavanje problema hiperpigmentacije, ožiljaka, pa i za liječenje akni. I naravno, potiču kolagen i elastin.

Što su ustvari kolagen i elastin? I zašto su toliko važni?

Kolagen je vrsta proteina (dio vezivnog tkiva) koji se proizvodi u našem organizmu. On daje mekanu, elastičnu i zdravu kožu. Nedostatak kolagena dovodi do pojave bora i drugih znakova starenja kože. Zdrava prehrana s potrebnom količinom vitamina C može pomoći u održavanju normalne proizvodnje kolagena u određenoj dobi, ali ne može nadomjestiti njegov gubitak s godinama.

Elastin je isto tako protein koji je odgovoran za rastezljivost i elastičnost kože. I zato vas uvijek gnjavimo s kolagenom i elastinom kada radimo tretmane protiv starenja. Da se ne naborate i da se koža ne objesi. Vrlo jednostavno.

E sad te kiseline…

AHA, PHA…samo ću malo o njima. Naime, kako sam na početku napisala, sve one imaju istu ulogu samo je pitanje za koji tip kože se koriste i za koji problem.

AHA ( alfa hidroksilne kiseline ) se najčešće koriste kod kemijskih pilinga. Zbog manje molekule brže počnu djelovati i mogu iritirati kožu za razliku od PHA ( poli hidroksilnih kiselina) čija je molekula veća, pa sporije ulaze u kožu i slabije iritiraju.

Najpoznatija AHA je svakako glikolna kiselina. Učinak glikolne kiseline je eksfolijacija čime se uklanjaju mrtve stanice kože i poboljšava se kvaliteta kože. Potiče obnovu stanica, koža je mekanija i nježnija, a ten blistav i ujednačen. Može potaknuti proizvodnju kolagena,naravno.

U PHA između ostalih spadaju i laktobionska kiselina koja je vrlo jak antioksidans, djeluje umirujuće i glukonolakton – prirodni antioksidans i ima jaka hidratantna svojsta.

U praksi, najbolje je koristiti kombinaciju jednih i drugih.

Ono što vrlo često radim u salonu je tretman Prima (Vagheggi) koji ima male koncentracije kiselina i može se koristiti dva puta tjedno i idealan je za pripremu kože za bilo koji drugi tretman.

Tu je još i BHA ( beta hidroksilna kiselina ) – za primjer, salicilna kiselina – glavni sastojak mnogih proizvoda za kožu sklonu aknama, psorijazi ili keratozama. Djeluje kao antiseptik, čisti pore i uklanja mrtve stanice.

O drugim pojmovima koji se često koriste u razgovoru između kozmetičara i klijenta

Hijaluronska kiselina nalazi se u dubljim slojevima kože i pomaže održati kožu glatkom i popunjenom. Podmazuje zglobove i ima važnu ulogu u zarastanju rana i drugih stanja na koži.

Hidrokinon za tretman hiperpigmentacije, tamnih mrlja na koži koje mogu biti posljedica jakog izlaganja suncu ili uzrokovane hormonalnom neravnotežom.

Retinol (vitamin A) potiče sintezu i obnavljanje kolagena.

Koenzim Q10 (ubikvinon) proizvodi energiju, potiče metabolizam, stimulira proces regeneracije stanice i djeluje kao antioksidans, usporavajući oksidaciju molekula i nastajanje slobodnih radikala koji oštećuju stanice i glavni su uzročnik starenja kože.

Naveden je samo mali dio, ako vas nešto konkretno zanima slobodno mi se javite i rado ću vam pokušati pomoći.

U svakom slučaju, nije loše otići na tretman da vas se malo razbora, zategne i pritegne!